SoCs, ASICs en Rock’s Law

We hebben in deze reeks over de toekomst van de computer gekeken naar de Wet van Moore: chips worden kleiner en bevatten meer transistoren. We weten ook dat ze daarom niet krachtiger worden. De voorbeelden waren vooral desktop CPUs. Hoe zit het met de kleinere CPUs, zoals die gebruikt worden in smartphones?

Hoera, 14nm chips!
Hoera, 14nm chips!

Op dit moment is de nieuwe hype dat de nieuwe Samsung Galaxy S6 ook een 14nm chip heeft, net zoals de nieuwste Broadwell processoren van Intel. Koel! Hoera! Geen vuiltje aan de lucht! Was het maar zo eenvoudig. De enige reden waarom deze processen lukken voor computers en smartphones is dat er veel geld tegen aan kan gesmeten worden. Die dingen worden veel verkocht. Maar hoe zit het nu echt met ASICs en SoCs?

De meeste processen zitten rond de 28nm of nog net er boven. Daar is een reden voor: Rock’s Law (ook gekend als Moore’s second law). Die zegt dat het moeilijker en duurder wordt om te blijven voldoen aan Moore’s Law. Er zijn er zelfs die beweren dat de wet van Moore gewoon ophield op 28nm. Natuurlijk zou technologie geen technologie zijn als we dit niet zouden bekijken als een uitdaging. Zelfs Intel kijkt voor alternatieven voor silicium vanaf 7nm (al lijken er weinig momenteel haalbaar). Er is dus nog wel genoeg werk aan de CPU-kant, maar het lijkt er op dat de focus is verschoven.

Waar is de tech sector dan mee bezig in plaats van met pure compute? Toepassingen! De dagen dat één toepassing van een platform een succes kon maken (VisiCalc) liggen ver achter ons. Tegenwoordig is het platform de toepassing: we bouwen kleine computertjes die iets specifieks voor ons doen, we verbinden ze met mekaar en noemen dat Internet of Things.