Vertrouwen: stel de regels in vraag

Een heel aantal regels in bedrijven zijn gebaseerd op een gebrek aan vertrouwen. Kijk naar de regeling omtrent uren en vakantie. Ben je net afgestudeerd van de universiteit, krijg je te horen wanneer je moet werken! Precies terug de middelbare school!

Is je reactie nu: anders zou toch iedereen thuisblijven? Welkom in de wondere wereld van het wantrouwen! De andere zou thuisblijven, maar jij niet?

Elke regel heeft een bepaald doel en een bepaald effect. In de meeste gevallen is het effect anders dan wat het doel was. Als je bijvoorbeeld je regel voor uren en vakantie nauwgezet wil opvolgen, dan is het effect dat mensen braaf hun uren kloppen en aan de keukentafel roddelen over hoe anderen met hun uren omspringen. Was het de bedoeling van de uren tot algemeen thema van de organisatie te maken, of wou je eigenlijk vooral de productiviteit garanderen? In het tweede geval zijn er misschien betere manieren dan de standaard urenregeling.

Stel daarom je regels in vraag. En doe dat niet alleen. Wanneer een goeie manager het antwoord niet weet, dan begint hij met vragen stellen. Je kan je personeel ook vragen stellen over de regels: wat vinden jullie van deze regel? Wat is volgens jullie het effect? Wat willen we eigenlijk bereiken? Is dit de juiste manier? Hier zijn een aantal andere manieren waarop bedrijven werken. Zou dat kunnen werken voor ons? Wanneer je je personeel betrekt bij het opstellen van de regels, snappen ze dat je echt met hen wil bouwen aan de organisatie. Geen betere manier om vertrouwen te winnen!

Dit is een post in de reeks over vertrouwen. In een startup is vertrouwen de sleutel waardoor we zo ver geraken. Als startup coach werk ik met iedereen zodat dit vertrouwen blijft, zelfs wanneer onze organisatie explosief groeit.